ONArchitekti
 

Rekreační domek v Brně

Studie rekreačního domku v Brně vznikla v procesu rekonstrukce zahradní chatky pro potřeby letního bydlení. Při jednání na stavebním úřade vyvstala možnost přestavět zahradní chatku o zastavěné ploše 25metrů čtverečních na legislativní formát zahradního domku o zastavěné ploše 80 m². Ten by byl již použitelný pro potřeby trvalého bydlení. To našeho klienta natolik zaujalo, že nás pověřil zpracováním příslušné studie.

Náš návrh zčásti využívá dostatečně dimenzované základy stávající chatky, na které je posazena nová část dřevostavby. Zbytek objektu je pak založen na nosných sloupech a tento prostor může být dál využit pro skladování palivového dříví. Přístup suterénem bývalé garáže vede do hlavní obytné místnosti v prostoru prvního nadzemního podlaží. Prosklení v jiho-východním nároží zajišťuje atraktivní výhled na Brno a současně odděluje vnitřní prostor od plochy venkovní terasy. V podkroví jsou navrženy tři ložnice se společnou koupelnou. Dřevěná fasáda a triviální tvar domu přímo odkazuje na „zahrádkářský“ původ celé stavby bydlení mezi městem a přírodou.