ONArchitekti
 

Národní knihovna v Letné

Studentský projekt vznikl ještě před vyhlášením medializované soutěže na novou podobu Národní knihovny a kriticky reagoval zejména na vybrání nevhodného pozemku pro budoucí stavbu. Návrh knihovny je umístěn do historicky plánovaného průkopu masivem Letné. Nově vzniklá stavba tak v ose Čechova mostu a Pařížské ulice propojuje Staré město s Letenskou plání. Odsud může návštěvník dál pokračovat do Královské obory a navazující rekreační oblasti Tróje. Stavební program kromě samotné knihovny zahrnuje také zázemí pro aktivity a funkce, generované jak prestižním okolím, tak "strategickým" orientováním stavby.

Návrh kromě publikování v některých periodicích se zúčastnil výstavy zabývající se historií a stavebním vývojem Letné, konané v sále architektů na Staroměstské radnici a debaty o budoucím vývoji Letné, pořádané občanským sdružením Kruh.